Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullsmerket er en felles nordisk, frivillig merkeordning fra myndighetene som tråde i kraft 17.juni 2009. I Norge eies og drives Nøkkelhullet av Helsedirektoratet og Mattilsynet. Formålet med merket er å gjøre det lettere for forbrukeren å velge sunnere alternativer innenfor ulike matvaregrupper.

Myndighetene i Norge, Sverige og Danmark fastsetter kriteriene for hvilke matvarer som kan få Nøkkelhullet. Dersom en matvare skal få merket stilles det krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor 25 ulike matvaregrupper. Dette er i tråd med de nordiske kostholdsanbefalingene. For noen matvaregrupper stilles det i tillegg krav til et minimumsinnhold av fullkorn, frukt eller grønnsaker. Matvarer med søtstoffer (kunstige søtningsmidler) får ikke Nøkkelhullet. Dette skyldes at helsemyndighetene ikke ønsker å bidra til økt søtsmak i maten på grunn av risikoen for at man tilvennes at maten skal smake søtt.

Velger du en matvare merket med Nøkkelhullet inneholder denne altså mindre fett, sukker, salt eller mer fiber enn sammenlignbare alternativer.

Ønsker du å lære mer om Nøkkelhullsmerket? Se http://www.nokkelhullsmerket.no/

nøkkelhullsmerket

Referanser:

1. Nordic Nutrition Recommendations 2004

2. www.nokkelhullsmerket.no

Tekst: Sigrid Pedersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s