Ramadan – tips til næringsrik mat

Nå er Ramadan (fastemåneden) rett rundt hjørnet, og det betyr at mange muslimer kommer til å avstå fra å spise fra før soloppgang til etter solnedgang.

I islam har man 5 søyler som er selve grunnlaget for religionen. En av disse 5 søylene er fasten. Muslimer faster hvert år i én måned. Denne måneden heter Ramadan, den 9. måneden i lunarkalenderen. Tanken bak fastingen er at man avstår fra verdslige gjøremål for å fokusere på sin indre og åndelige utvikling. I år starter Ramadan 13/14.april (avhengig av hvilken trosretning man tilhører innenfor islam). Etter å ha fastet én måned, avslutter man det hele med en feiring som kalles Eid. I år er Eid den 13.mai.

Muslimer spiser hovedsakelig 2 måltider under ramadan. Et morgenmåltid kalt Imsak og et kveldsmåltid kalt Iftar. Imsak spises før soloppgang og Iftar inntas etter solnedgang. Det er essensielt å vite hvordan man bør planlegge måltider for best mulig helseeffekt under ramadan. Nedenfor er det noen tips som kan bidra til at man holder seg mett over lenger tid, samtidig som at maten er næringsrik. I tillegg er det tips til hva man bør avslutte fasten med, slik at man ikke overspiser eller spiser for usunt – som igjen kan føre til at man ikke orker ordentlig mat ved Imsak.  

Gunstig mat ved Imsak (morgenmåltid)Gunstig mat ved Iftar (kveldsmåltid)
Grove kornmatvarer (grovt brød, fullkornsris)Fargerike grønnsaker
Chapati, kan lages på sammalt hvete med olje
istedenfor smør
Frisk frukt og bær, uten tilsatt sukker
Hele korn og frø er braFet fisk
HavregrøtRent kjøtt uten synlig fett
Drikke mye vannBelgvekster
Energirike matvarer: avokado, usaltede nøtter,
müslibar
Usaltede nøtter
Proteinrike matvarer: egg, melk, usaltede nøtter,
grovt brød
Ca. 20 g mørk sjokolade (70 %)
(Rent kjøtt og fisk med mye protein)

Det er en tradisjon etter Profeten Muhammad at man avslutter fastedagen med dadler, og deretter spiser kveldsmåltidet. 

Dadler inneholder mye bra næring slik som kostfiber, magnesium, kalsium, og aminosyren tryptofan. Tryptofan spiller en viktig rolle i dannelsen av melatonin – og melatonin hjelper ofte mot milde søvnproblemer. Genialt særlig for den som faster, da man sover uregelmessig for å utføre ulike ritualer. 

For mer informasjon om kosthold, følg meg gjerne på Instagram: @shaistabasit

Skrevet av: Shaista Basit
Redigert av: Lisa C. M. Thygesen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s