Byggotto med søtpotet og vegansk «fetaost»

Vegansk «fetaost»

I mars hadde vi en matkonkurranse gående på instagramkontoen vår. Vinneren av konkurransen hadde laget en nydelig rett som imponerte med en hjemmelaget, vegansk «fetaost». Vi har vært så heldige å få oppskriften på både byggotto og den veganske «fetaosten» og håper dere blir fristet til å prøve det selv! Oppskriften er laget etter inspirasjon fra Brød og korn.

Ingredienser til byggotto (2 personer)

  • 1 gul løk
  • 1 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 100 g spinat
  • 3-4 stk aromasopp, annen sopp
  • Ca. 6 cm brokkolistilk
  • 2 dl byggryn
  • 1 medium søtpotet (250 gram)
  • 250 g vegansk fetaost (se egen oppskrift under)
  • 1 buljongterning
  • Salt og pepper etter smak
  • Olje eller flytende margarin til steking

Fremgangsmåte

  1. (Lag vegansk fetaost på forhånd)
  2. Skjær søtpotet i terninger, og legg på et penslet brett. La steke i ca 20 min på 190 grader varmluft.
  3. Kok opp vann, og ha i byggryn og buljongterning. Rør om. La koke i ca 15 min.
    Tips: ha i passe mengde vann som dekker byggrynen og kok med lokk. Vannet skal brukes videre.
  4. Finhakk løk, sjalottløk og hvitløk og kutt brokkolistilken og sopp i skiver/biter.
  5. Ha løk, sjalottløk og hvitløk i en dyp stekepanne/gryte med litt olje eller flytende margarin. La surre.
  6. Tilsett brokkoli og sopp og la steke på lav varme under lokk. Pass på at det er nok fukt i gryta til at det ikke svir seg (tilsett evt. litt vann). Krydre gjerne. 
  7. Når byggrynen er ferdigkokt, kan byggryn med litt kokevann tilsettes i gryta med grønnsakene. Overflødig kokvann kan settes til sides og tilsettes underveis.
  8. La byggrynen med grønnsakene steke/koke. Tilsett mer av kokevannet så det ikke blir tørt. 
  9. Når det har stekt en stund vender du inn spinatbladene. Det skal være litt fukt igjen i gryta, så tilsett mer kokevann, eventuelt flytende margarin for å få det kremete. 
  10. Servéres i dyp tallerken toppet med søtpotet og fetaost. Bon appetitt!

Vegansk fetaost

Ingredienser (gir ca. 600 g fetaost)

  • 150 g usaltede cashewnøtter
  • 220 g fast tofu (fås i de fleste dagligvarebutikker)
  • 60 ml vann
  • 5 ss sitronsaft
  • 1 ss hvitvinseddik (fås i dagligvarebutikker)
  • 2 ss næringsgjær (fås på helsekostbutikker) (viktig for ostesmaken)
  • 2 ts urtesalt (eller vanlig salt)
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ts løkpulver
  • 240 g vann
  • 1 ss Agar Agar pulver (fås på helsekostbutikker)
  • Tørket oregano
  • Tørket dill

Fremgangsmåte (følg nøye for godt resultat)

  1. Bruk en blender/food processor til å blande sammen nøtter, tofu, 60 ml vann, sitronsaft, hvitvinseddik, næringsgjær, salt, hvitløkspulver og løkpulver. Massen skal være helt finmost og ganske tykk.
  2. Gjør klar en form med bakepapir.
  3. Kok opp 240 g vann. Tilsett 1 ss agar agar pulver, og la koke i 1 minutt. Nå må man være litt rask for at ikke agar-vannet skal stivne.
  4. Tilsett agar-vannet i tofublandingen, og blend raskt sammen til en jevn masse (kan hende man må bruke en slikkepott til å røre litt også, i tillegg til blender)
  5. Hell blandingen over i formen med bakepapir. Glatt den ut med en slikkepott.
  6. Sett blandingen i kjøleskap og la den stivne. Det tar ca 3-4 timer.
  7. Skjær fetaosten i terninger og ha i en bolle. Dryss over ønsket mengde oregano og dill og rør det inn forsiktig.

I tillegg til oppskriften hadde vinneren, Christine næringsberegnet den veganske «fetaosten» og sammenlignet med Apetina Creamy Block og ekte fetaost på geitemelk. Ikke nok med det, Christine regnet også ut kiloprisen på den veganske «fetaosten» til å bli 158 per kg. Sammenlignet med Apetina sin på 159 kr/kg og Ekte fetaost på 237,33 kr/kg er ikke den veganske erstatningen så ille når det kommer til prislappen!

Næringsberegning (Beregnet i kostholdsplanleggeren og via varedeklerasjon på produkter som manglet i kostholdsplanleggeren)

InnholdVegansk «fetaost»Apetina creamy blockEkte fetaost på geitemelk (Olympus)
Pris: 158 kr pr/kg159 kr pr/kg (kolonial)237 kr pr/kg (kolonial)
Energi224 kcal250 kcal276 kcal
Fett14 g20 g23 g
Mettet fett2,5 g13 g16 g
Enumettet6 gikke oppgittikke oppgitt
Flerumettet2 gikke oppgittikke oppgitt
Karbohydrater9,4 g3,9 g0,7 g
Sukker (tilsatt)0 g0 g 0 g
Fiber1,7 g0 g0 g
Protein13 g13 g16,5 g
Salt1,8 g2,5 g2,2 g
Folat118 µg0 µg0 µg
B121,5 µg*1,7 µg**1,7 µg**
Jern3,12 mg0,7 mg**0,7 mg**
Kalsium232 mg493 mg**493 mg**
* Hvis man bruker næringsgjær med B12
** Tall fr USDA for fetaost
MatvarePris pr kgMengde i oppskriftPris, mengde i oppskrift
Cashewnøtter, usaltet (Eldorado)230 kr150 g34,5 kr
Tofu, fast (Helios)140 kr220 g30,8 kr
Sitron, økologisk6 kr pr stk5 ss (1/2 sitron)3 kr
Hvitvinseddik110 kr1 ss (10 g)1,1 kr
Næringsgjær m/B1299 kr for 125 g15 g11,9 kr
Urtesalt400 kr6 g2,4 kr
Hvitløkspulver391 kr3 g0,9 kr
Løkpulver400 kr3 g1 kr
Agar Agar89 kr for 40 g1 g2,5 kr
Oregano, tørket18 kr for 9 g2 g4 kr
Dill, tørket16 kr for 9 g2 g3 kr
SUM for 600 g vare95 kr
SUM pr kg158 kr/kg
NB: Noen av målene er cirka-mål på vekt, men prisen er veldig representativ.
Varene er ut fra kiwi og Kinsarvik naturkost sine priser.

Skrevet av: Christine Slaathaug
Redigert av: Lisa C. M. Thygesen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s