
I mars hadde vi en matkonkurranse gående på instagramkontoen vår. Vinneren av konkurransen hadde laget en nydelig rett som imponerte med en hjemmelaget, vegansk «fetaost». Vi har vært så heldige å få oppskriften på både byggotto og den veganske «fetaosten» og håper dere blir fristet til å prøve det selv! Oppskriften er laget etter inspirasjon fra Brød og korn.
Ingredienser til byggotto (2 personer)
- 1 gul løk
- 1 sjalottløk
- 1 fedd hvitløk
- 100 g spinat
- 3-4 stk aromasopp, annen sopp
- Ca. 6 cm brokkolistilk
- 2 dl byggryn
- 1 medium søtpotet (250 gram)
- 250 g vegansk fetaost (se egen oppskrift under)
- 1 buljongterning
- Salt og pepper etter smak
- Olje eller flytende margarin til steking
Fremgangsmåte
- (Lag vegansk fetaost på forhånd)
- Skjær søtpotet i terninger, og legg på et penslet brett. La steke i ca 20 min på 190 grader varmluft.
- Kok opp vann, og ha i byggryn og buljongterning. Rør om. La koke i ca 15 min.
Tips: ha i passe mengde vann som dekker byggrynen og kok med lokk. Vannet skal brukes videre. - Finhakk løk, sjalottløk og hvitløk og kutt brokkolistilken og sopp i skiver/biter.
- Ha løk, sjalottløk og hvitløk i en dyp stekepanne/gryte med litt olje eller flytende margarin. La surre.
- Tilsett brokkoli og sopp og la steke på lav varme under lokk. Pass på at det er nok fukt i gryta til at det ikke svir seg (tilsett evt. litt vann). Krydre gjerne.
- Når byggrynen er ferdigkokt, kan byggryn med litt kokevann tilsettes i gryta med grønnsakene. Overflødig kokvann kan settes til sides og tilsettes underveis.
- La byggrynen med grønnsakene steke/koke. Tilsett mer av kokevannet så det ikke blir tørt.
- Når det har stekt en stund vender du inn spinatbladene. Det skal være litt fukt igjen i gryta, så tilsett mer kokevann, eventuelt flytende margarin for å få det kremete.
- Servéres i dyp tallerken toppet med søtpotet og fetaost. Bon appetitt!
Vegansk fetaost
Ingredienser (gir ca. 600 g fetaost)
- 150 g usaltede cashewnøtter
- 220 g fast tofu (fås i de fleste dagligvarebutikker)
- 60 ml vann
- 5 ss sitronsaft
- 1 ss hvitvinseddik (fås i dagligvarebutikker)
- 2 ss næringsgjær (fås på helsekostbutikker) (viktig for ostesmaken)
- 2 ts urtesalt (eller vanlig salt)
- 1 ts hvitløkspulver
- 1 ts løkpulver
- 240 g vann
- 1 ss Agar Agar pulver (fås på helsekostbutikker)
- Tørket oregano
- Tørket dill
Fremgangsmåte (følg nøye for godt resultat)
- Bruk en blender/food processor til å blande sammen nøtter, tofu, 60 ml vann, sitronsaft, hvitvinseddik, næringsgjær, salt, hvitløkspulver og løkpulver. Massen skal være helt finmost og ganske tykk.
- Gjør klar en form med bakepapir.
- Kok opp 240 g vann. Tilsett 1 ss agar agar pulver, og la koke i 1 minutt. Nå må man være litt rask for at ikke agar-vannet skal stivne.
- Tilsett agar-vannet i tofublandingen, og blend raskt sammen til en jevn masse (kan hende man må bruke en slikkepott til å røre litt også, i tillegg til blender)
- Hell blandingen over i formen med bakepapir. Glatt den ut med en slikkepott.
- Sett blandingen i kjøleskap og la den stivne. Det tar ca 3-4 timer.
- Skjær fetaosten i terninger og ha i en bolle. Dryss over ønsket mengde oregano og dill og rør det inn forsiktig.
I tillegg til oppskriften hadde vinneren, Christine næringsberegnet den veganske «fetaosten» og sammenlignet med Apetina Creamy Block og ekte fetaost på geitemelk. Ikke nok med det, Christine regnet også ut kiloprisen på den veganske «fetaosten» til å bli 158 per kg. Sammenlignet med Apetina sin på 159 kr/kg og Ekte fetaost på 237,33 kr/kg er ikke den veganske erstatningen så ille når det kommer til prislappen!
Næringsberegning (Beregnet i kostholdsplanleggeren og via varedeklerasjon på produkter som manglet i kostholdsplanleggeren)
Innhold | Vegansk «fetaost» | Apetina creamy block | Ekte fetaost på geitemelk (Olympus) |
Pris: | 158 kr pr/kg | 159 kr pr/kg (kolonial) | 237 kr pr/kg (kolonial) |
Energi | 224 kcal | 250 kcal | 276 kcal |
Fett | 14 g | 20 g | 23 g |
Mettet fett | 2,5 g | 13 g | 16 g |
Enumettet | 6 g | ikke oppgitt | ikke oppgitt |
Flerumettet | 2 g | ikke oppgitt | ikke oppgitt |
Karbohydrater | 9,4 g | 3,9 g | 0,7 g |
Sukker (tilsatt) | 0 g | 0 g | 0 g |
Fiber | 1,7 g | 0 g | 0 g |
Protein | 13 g | 13 g | 16,5 g |
Salt | 1,8 g | 2,5 g | 2,2 g |
Folat | 118 µg | 0 µg | 0 µg |
B12 | 1,5 µg* | 1,7 µg** | 1,7 µg** |
Jern | 3,12 mg | 0,7 mg** | 0,7 mg** |
Kalsium | 232 mg | 493 mg** | 493 mg** |
** Tall fr USDA for fetaost
Matvare | Pris pr kg | Mengde i oppskrift | Pris, mengde i oppskrift |
Cashewnøtter, usaltet (Eldorado) | 230 kr | 150 g | 34,5 kr |
Tofu, fast (Helios) | 140 kr | 220 g | 30,8 kr |
Sitron, økologisk | 6 kr pr stk | 5 ss (1/2 sitron) | 3 kr |
Hvitvinseddik | 110 kr | 1 ss (10 g) | 1,1 kr |
Næringsgjær m/B12 | 99 kr for 125 g | 15 g | 11,9 kr |
Urtesalt | 400 kr | 6 g | 2,4 kr |
Hvitløkspulver | 391 kr | 3 g | 0,9 kr |
Løkpulver | 400 kr | 3 g | 1 kr |
Agar Agar | 89 kr for 40 g | 1 g | 2,5 kr |
Oregano, tørket | 18 kr for 9 g | 2 g | 4 kr |
Dill, tørket | 16 kr for 9 g | 2 g | 3 kr |
SUM for 600 g vare | 95 kr | ||
SUM pr kg | 158 kr/kg |
Varene er ut fra kiwi og Kinsarvik naturkost sine priser.
Skrevet av: Christine Slaathaug
Redigert av: Lisa C. M. Thygesen