Hjemmelaget sjokolademelk

Sjokolademelk er en populær drikke både til kos, måltider og til etter trening. Dessverre er sjokolademelken man finner i butikken ofte tilsatt mye sukker. Sukker bidrar med mange «tomme kalorier» som betyr at det tilfører energi uten andre næringsstoffer. Skal vi følge kostholdsanbefalingene bør tilsatt sukker i kosten reduseres.

Vi ønsker fortsatt at vi kan nyte denne fyldige, proteinrike og digge drikken uten at det skal gå på bekostning av smak. Vår variant inneholder dermed dadler som søtningskilde. Dadler er små frukter som vi gjerne spiser i tørket form. De har et høyt innhold av kalium som bidrar til normal muskelfunksjon og til å opprettholde normalt blodtrykk. Tørkede dadler er også kilde til kopper samtidig som de har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Ikke nok med det så bidrar dadler med viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Om det anvendes kumelk vil man også få i seg kalsium.

Denne oppskriften på sjokolademelk er dermed rik på god næring samtidig som den smaker himmelsk:

  • 3 dl valgfri melk (plantemelk eller animalsk melk)
  • 2 dadler (bløtlegges om harde)
  • 1 ss bakekakao

Bruk en stavmikser eller blender for å blande alle ingrediensene sammen til en jevn masse.

Etter trening er det viktig å spise/drikke for å fylle på energilagrene og for å oppnå god restitusjon. Man bør innta et måltid innen 2 timer etter trening. Rekker man ikke dette bør man innta et lite etter-trening-måltid i mellomtiden. Det anbefales 1-1,5 gram karbohydrater/kg kroppsvekt og 10-20 gram protein etter trening.

Med utgangspunkt i lettmelk vil denne oppskriften gi 13 g protein og 46 g karbohydrater og er derfor perfekt å innta etter trening. For å øke karbohdyratmengden kan man supplemere med en banan ved siden av evt. blande den i sammen med resten av ingrediensene.

Oppskrift og tekst av: Astrid Pedersen og Lisa Thygesen

Kilder:
http://www.olympiatoppen.no/fagavdelinger/idrettsernaering/faktaark/ettertrening/media13705.media
https://www.frukt.no/ravarer/frukt/daddel/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s