Gresskarbrownies

Denne kaken ble servert på en lunsj for Mathjelpens medlemmer hvor vi var over 50 stykker og alle som ønsket å smake fikk en bit, så den passer når en skal servere veldig mange!

OBS! oppskriften går ut ifra at du allerede har kuttet opp, bakt og most gresskar før du begynner. Dersom du aldri har gjort det før, står det en liten forklaring lengre ned.

INGREDIENSER

 • 115 g margarin
 • 170 g mørk sjokolade (minst 70% kakao), hakket

  pumpkin medium
  Foto: Solyanka via Flicr
 •  4,7 dL hvetemel
 • 1 ts bakepulver
 • 1/4 ts kayenne pepper (etter smak, hvis du ikke er glad i sterk mat bør du nok ta mindre)
 • 1/2 ts salt
 • 3,5 dL sukker (oppskriften sier egentlig 4,1 dL men det fungerer fint med mindre)
 • 4 store egg
 • 5-10 dråper vanilje essens ev. 1 ss ren vaniljeekstrakt
 • 3,5 dL ovnsstekt og most gresskar, kjølet ned
 • 0,6 dL  vegetabilsk olje
 • 1 ts malt kanel
 • 1/4 ts malt muskatnøtt
 • 1,2 dL nøtter (usaltede) hakket (valgfritt)
 1. Sett ovn på 175° C. Smør en form på ca 23×23 cm og ha bakepapir i bunnen.
 2. Smelt sjokolade og bakemargarin i vannbad, la kjøle av litt.
 3. Pisk sukker, egg og vanilje sammen til vi nærmer oss eggedosis konsistens, og tilsett mel, bakepulver, kayenne og salt. Rør godt i blandingen ca 2-3 minutter.
 4. Del røren i to, ca 4,7 dL i hver bolle.
  1. I en bolle tilsettes most gresskar, olje, kanel og muskat.
  2. I den andre bollen tilsettes sjokoladeblandingen.
 5. Hell halve sjokoladerøren i formen, og dra det ut; viktig å jobbe raskt da sjokoladerøren stivner til. Hell halve gresskar-røren over og spre det ut. Gjenta med resten av sjokoladen, og på toppen kommer resten av gresskarblandingen. Sjokoladen setter seg ganske raskt så det er vanskelig å bre ut de siste to lagene, men det gjør ingen ting om det ikke blir perfekt fordelt.
 6. Stikk en kniv inn i rørelagene og lag «swirls».
 7. Dryss nøtter over hvis du ønsker dette.
 8. Stek i midten av ovnen på rist i ca 40-45 min; sjekk tidligere med kniv, da noen ovner er raskere enn andre. (jeg bruker 35 min med 170° C da min ovn er sterk)
 9. Kaken bør stå minst 24 timer kjølig for å få satt seg før den serveres.
 10. Deles opp i antall ønskede biter: det blir et sted mellom 40 og 50 biter.

Dette er en mektig og smakfull kake som holder seg fersk lenge og som nevnt er den perfekt når en skal ha kake til mange, som en liten bit til kaffen.  Den er også lett å gjøre glutenfri og/eller laktosefri hvis det er behov for det, uten at den endrer seg i smak eller konsistens.

For glutenfri versjon kan man f. eks bruke 3,5 dL Jyttemel istedet for hvetemel. Jyttemel er en blanding av råris, mais,  bokhvete, betfiber og psyllumfrøskall, og ingen av disse ingrediensene inneholder gluten.

For laktosefri versjon bruker man vegetabilsk margarin og ikke smør, og en må passe på at sjokoladen ikke inneholder melk.

Hvordan bake gresskar: kutt opp gresskarkjøttet i terninger på størrelse med store cherrytomater og det du ikke skal bruke kan du fryse i ønskede porsjoner. Det som skal brukes stekes i oven på 200 °C (midt i ) i ca 30 minutter, men her må en tilpasse tid og temperatur etter ovnen. Siden gresskaret skal moses, trenger det ikke steke til det blir stekeskorpe. Gresskar er en frukt som inneholder mye vann,  og ved baking fordamper mye av dette, så en bør bake minst 7 dL rå gresskarbiter. Denne prosessen er upresis, og det er lett å ende opp med for mye eller for lite mos. Dersom det blir litt til overs er det godt i supper, så ingenting trengs å kastes.

 

Skrevet av Helene Grannes

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s