Ukens KEF-student: Hanna Fjeldheim Dale

Hanna_Kokebok (1 of 7)
Foto: Anne Gro Fjeldheim

Navn: Hanna Fjeldheim Dale

Alder: 24 år

Studiested: Universitet i Bergen

Masteroppgaven i korte trekk: Tittelen på masteroppgaven min er ’’En diagnostisk provokasjonsstudie hos pasienter med ikke-cøliakisk glutenintoleranse’’. Det vil si at jeg skal rekruttere deltakere som opplever symptomer knyttet til inntak av gluten, uten å få påvist verken cøliaki eller hveteallergi. Mange av disse deltakerne faller inn under diagnosen IBS, men opplever spesifikke symptomer fra gluten, og bedring ved glutenfri kost. Det finnes i dag ingen enkel, standardisert metode i klinikken for å diagnostisere denne pasientgruppen. Fordi deres tilstand ikke gir utslag på noen blodprøver, er en provokasjonsperiode med gluten og registrering av påfølgende symptomer måten diagnosen stilles på i dag. Med studien jeg skal være med på å gjennomføre, ønsker vi å finne en standardisert provokasjonstest som kan brukes som en standard test i klinikken for å stille denne diagnosen.

Studien er en dobbelt-blindet randomisert kontrollert studie, der verken jeg som behandler eller deltakerne/pasientene vet om de eksponeres for gluten eller ikke. Studien gjennomføres i samarbeid med Toro, som har produsert en type muffinsmiks spesielt til dette formålet. Deltakerne får utdelt fire poser med muffinsmiks, som de selv skal bake ut og spise over fire uker. To av posene inneholder gluten, mens to er glutenfrie. Verken jeg eller deltakerne vet hva de får når, og symptomene de får etter inntak skal registreres ved hjelp av diverse skjemaer. På den måten ønsker vi å se om de selv kan finne ut nå de får gluten. Finner de på bakgrunn av symptomene sine ut hvilke muffins som inneholder gluten, får de diagnosen ikke-cøliakisk glutenintoleranse. Fordi man da kan søke stønad til NAV om månedelig økonomisk støtte (på lik linje med cøliaki og hveteallergi) vil denne pasientgruppen gjerne ha en sikker diagnose.

Deltakerne skal selv bake ut en pose med muffinsmiks en gang i uken, og så innta 2 muffins daglig i fire dager. Deretter er det tre dager wash-out før ny runde med ny muffinsmiks begynner uken etter. Dette repeteres i fire uker, og min oppgave er å rekruttere deltakere, og deretter følge dem opp med ukentlige møter under hele 4-ukersperioden provokasjonen foregår.

Hovedveileder: Gastroenterolog / professor Gulen Arslan Lied
Biveiledere: Gastroenterolog / professor Jan Gunnar Hatlebakk
KEF: Synne Ystad

 

Begrunnelse for oppgave: Det har i de siste årene vært mye fokus på glutenfritt kosthold og det rapporteres at stadig flere opplever å reagere på gluten. Personlig mener jeg at glutenhysteriet den siste tiden har tatt litt av, og at det er viktig å fremme at det er helt uhensiktsmessig å kutte ut gluten hvis man ikke reagerer på det. For øvrig er det jo en gruppe som faktisk reagerer, og som er frustrerte fordi de kun får en diffus IBS diagnose. Det kreves mer forskning på området for å kunne hjelpe denne gruppen, og når jeg ble presentert for denne oppgaven (som allerede var utformet før jeg kom inn i bildet) visste jeg med det samme at det var denne oppgaven jeg aller helst ville ha! Temaet er supersentralt for mitt kommende yrke som KEF, og jeg hadde veldig lyst på en klinisk masteroppgave som involverte mye pasientkontakt. Det har jeg i høyeste grad fått med denne oppgaven.

En typisk hverdag, prosessen, hvordan det jobbes: Min oppgave i studien er å rekruttere deltakere og gjennomføre selve provokasjonen. Studien jeg skal gjøre skal inkludere 20 deltakere totalt. Jeg rekrutterer deltakere over telefon, etter at de har fått høre om studien gjennom min veileder, som i hovedsak tipser meg om passende pasienter fra sine polikliniske konsultasjoner. Jeg møter hver deltaker ved inklusjon, og deretter en gang i uken under de fire provokasjonsukene. Det er altså mye oppfølging av deltakerne, men det er viktig for å holde dem motiverte og sørge for at skjemaer osv fylles ut slik vi ønsker. Jeg har nå i april fulgt syv deltakere, og de resterende 13 skal jeg følge til høsten. Oppgaven og statistikken vil basere seg på symptomregistreringsskjemaene deltakerne får utdelt, for å se om det faktisk er en signifikant endring i symptomer ved inntak av glutenholdige vs glutenfrie muffins.

Ønsker for jobb etter fullført masteroppgave: Jeg gleder meg veldig til å begynne å jobbe som KEF, og ser for meg at det hadde vært tipptopp å få seg en jobb på et sykehus til å begynne med, slik at jeg kan tilegne meg litt generell klinisk erfaring. Hvis jeg får muligheten til å velge område, har jeg veldig lyst til å jobbe med barn. Jeg synes også at ernæring innenfor psykiatrifeltet er veldig spennende og krysser fingrene for at det opprettes flere stillinger for KEFer hos bl.a. BUP! I tillegg har jeg jo en brennende interesse for matlagning, og krysningen mellom det og min studiebakgrunn hadde vært gøy å utvikle videre på en måte. Akkurat hvordan hobbykokk og kokebokforfatter skal fusjonere med et yrke som KEF har jeg ikke helt klart for meg enda, men på sikt hadde det vært gøy å få til en kombo!

Nettsiden din: Jeg deler fargerike, og for det meste vegetariske oppskrifter, basert på enkle, naturlige råvarer på min matblogg happyfoodstories.com. I januar i år ble det også en kokebok ut av bloggen, nemlig boken REN, GLAD MAT! Det har vært innmari stas å få muligheten til å gi ut sin helt egen kokebok, og dyrke interessen min for sunn, næringsrik og velsmakende mat som gjør kroppen glad. Bok og blogg har det samme fokuset, med et ønske om å inspirere folk til å tørre å eksperimentere mer med vegetarisk mat, og inkludere mer hjemmelaget, fargerik mat i kostholdet sitt. Jeg mener at både mennesker på et individuelt plan og verden globalt blir et bedre sted hvis vi blir flinkere til å velge tilgjengelige råvarer, lage maten vår selv og velge mest mulig vegetarisk!

Bloggen startet jeg første året jeg studerte, kun som et personlig prosjekt. At det skulle bli så vellykket og inspirere så mange hadde jeg aldri drømt om! Jeg ble helt slått i bakken da det i fjor vår ringte en redaktør fra Kagge forlag, og lurte på om jeg ville skrive kokebok. Halloo, klart jeg ville det, liksom! Bloggen min finner du her:

www.happyfoodstories.com

IG: @hannadale

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s