«Ukens KEF»: Kristin Lundanes Jonvik

Navn: Kristin Lundanes Jonvik KristinJonvik_bilde
Utdanningssted, Uteksaminering: UiO, Master i klinisk ernæring 2011
Nåværende arbeidssted: HAN University of Applied Sciences og Dutch Olympic Committee, Nederland; Phd student og idrettsernæringsfysiolog
Faglige interesser/interesseområder: idrettsernæring, forskning
 «KEF-ens supertips»: Think outside the box; Bruk den gode faglige kunnskapen fra UiO og sett den ut i praksis innen ditt drømmefelt.

 

Hva gjorde at du valgte å studere klinisk ernæring?
Jeg ville studere noe i klinisk retning, men visste at jeg ikke ville bli lege. Da fant jeg ut at det også var et studie i klinisk ernæring. Ettersom jeg var fotballspiller på elitenivå var jeg allerede interessert i idrettsernæring og hvordan man kan spise for å optimalisere prestasjonen. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men etter kort tid var jeg sikker på at jeg hadde tatt rett studievalg.

Etter du ble ferdigutdannet, var det vanskelig for deg å få relevant jobb?
Jeg flyttet til Nederland mens jeg skrev masteroppgaven, og har bodd der i over 4 år nå. I første omgang på grunn av min Nederlandske kjæreste. Rett etter studiet var det vanskelig å få jobb. Litt på grunn av språket, men mest fordi det tok det nederlandske byråkratiet nesten et år å få godkjent mine norske papirer så jeg kunne jobbe som klinisk ernæringsfysiolog der.

Allikevel fikk jeg innen det første året drømmejobben som ernæringsfysiolog hos den nederlandske olympiske komite. Min mastererfaring fra Olympiatoppen i Oslo og solid bakgrunn fra UiO var delaktig i den prosessen. Dette førte etter hvert til en heltidsstilling ved idrettshøyskolen i Nijmegen. Nå er jeg i gang med en doktorgrad i idrettsernæring (i samarbeid med Universitetet i Maastricht og den olympiske komite). Samtidig er jeg idrettsernæringsfysiolog for de nederlandske Olympiske seilerne og vindsurferne.

Hva innebærer en typisk arbeidsuke for deg?
Doktorgraden opptar det meste av tiden for øyeblikket. Jeg er omtrent 1,5 år underveis og sitter midt i testperioder og artikkelskriving. Mitt forskningsfelt er rødbetejuice (nitrat) og toppidrettsprestasjon – hvor jeg tester nederlandske olympiske utøvere fra ulike idretter. Dette supplementet har blitt en hype på idrettsfronten de siste årene grunnet mulige gunstige effekter både på prestasjon og helse. Det er en doktorgrad med studier som har direkte praktisk relevans, hvor jeg tester idrettsspesifikk prestasjon ved dobbeltblinde randomiserte kontrollerte protokoller med rødbetejuice/placebo-
rødbetejuice.

Ellers jobber jeg omtrent 1 dag i uka med seilerne og surferne. De er mye på reise så mesteparten av kommunikasjonen skjer via Skype – ellers møter jeg dem på treningsfeltet i Nederland når det passer og er med på treningsleir ca en gang i året. Ved siden av dette har jeg oppgaver i teamet på høyskolen, som for eksempel å koordinere bacheloroppgavefaget i idrettsernæring. I alle mine arbeidsoppgaver jobber jeg i team (enten om det er forskingsteamet, tverrfaglig medisinsk team for seilerne/surferne, idrettsernæringsfysiologene i den olympiske komite eller lærerteamet på idrettshøyskolen).

Hva er inspirerende og utfordrende ved din arbeidshverdag?
Jobben min er veldig variert og jeg har stadig nye utfordringer og målsetninger. Dette trives jeg veldig godt med. Jeg merket fort at jeg hadde en teoretisk fordel i forhold til mine KEF-kollegaer i Nederland. Studiet i klinisk ernæring ved UiO sørger for en svært god faglig basis som jeg har hatt veldig god bruk for. På den andre siden er den praktiske erfaringen fra UiO svært begrenset – det var noe jeg måtte opparbeide meg i etterkant og som er essensielt i jobben min. For jobben som idrettsernæringsfysiolog for toppidrettsutøvere er den største utfordringen å oversette teoretisk og vitenskapelig kunnskap til gode, konkrete og entydige tips. Dette kunne jeg godt tenkt meg å hatt mer erfaring med fra studiet, men det har vært en fin utfordring å opparbeide meg i etterkant (særlig i et annet land med andre produkter og mattradisjoner).

Hvilke egenskaper mener du er viktig i din jobb som KEF?
God faglig basis kombinert med løsningsrelatert og praktisk innstilling og kreativitet.

Hvordan opplever du å bli møtt i arbeidslivet?
Jeg blir godt mottatt av kollegaer og min rolle som ernæringsfysiolog blir verdsatt i tverrfaglig team. Dette er ikke selvsagt og det har vært viktig å profilere meg og vise hva en ernæringsfysiolog kan brukes til.

Har du noen gode studietips til ernæringsstudentene?

Velg masteroppgave utfra interessefelt; dette kan åpne mange dører. Tenk stort; det er ikke mange begrensninger for hva du kan få til hvis du virkelig brenner for det du vil oppnå.

Hva er ditt beste kostholdstips?
Spis variert og balansert. Både mat og trening bør være i passe doser og til rett tid, da er det meste lov (så lenge det ikke blir for mye av det gode).

Har du en favorittoppskrift å dele?
Quinoasalat med røkelaks (restitusjonsmåltid med; 20g protein, 30g karbohydrat, 12g fett)

– 100 g quinoa, kokes i 200 ml vann i 10 min (til vannet er fordampet) – deretter avkjøles.
– 100 g røkelaks kuttes i fine strimler/terninger
– 75 g ruccola
– Bland quinoa, røkelaks og ruccola
– Lag en dressing med en stavmixer : 20 ml eddik, et knivsodd sennep, 1 teskje melis, 60 ml god olivenolje, litt fersk gressløk og persille, litt pepper. Bland ingrediensene i stavmixeren og bland deretter med salaten.

Denne salaten er lett å ta med i en boks for å spise rett etter en lang trening.

 

Intervjuet av: Helene Grannes

En kommentar om “«Ukens KEF»: Kristin Lundanes Jonvik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s