«Ukens KEF»: Sigrun Henjum

Navn: Sigrun Henjum
Utdanningssted: UiO,Hovedfag i klinisk ernæring UiO 2004
Doktorgrad i internasjonal ernæring UiB 2011
Nåværende arbeidssted: HiOA, førsteamanuensis HEL samfunnsernæring
Faglige interesser/interesseområder: Mat og menneskerettigheter, kostholdsmetoder og ernæringsepidemiologi, mikronæringsstoffer, aming og avvenningskost, vekst og utvikling hos barn (kognitiv utvikling), infeksjon, ernæring og vekst hos barn
«KEF-ens supertips»: Finn KEF/forsker med erfaring, ein mentor og lag ein langsiktig plan, en karrierevei.

Hva gjorde at du valgte å studere klinisk ernæring?
Eg likte realfag, spesielt matematikk og kjemi, i kombinasjon med helse. I tillegg var dette ein mulighet til å kunne få jobbe med internasjonale ernæring og bidra til å gjere verden til ein betre stad.

Etter du ble ferdigutdannet, var det vanskelig for deg å få relevant jobb?
Det har aldri vært problem å få relevant og interessante jobber. Rett etter at eg avslutta hovedfag i 2004, jobba eg 1-2 måneder på Preventiv kardiologi på Ullevål. Deretter fulgte 2 spennande år på Aker sykehus der eg var med å bygge opp eit behandlingstilbud til pasienter som skulle gjennom fedmeoperasjon. I 2007 starta eg på doktorgrad på HiOA og der jobber eg fortsatt, no som førsteamanuensis.

Hva innebærer en typisk arbeidsuke for deg?
Eg underviser bachelor- og masterstudenter i internasjonal ernæring og politikk, statistikk/epidemiologi, klinisk ernæring og samfunnsernæring. Eg jobber også med artikler som innebærer Skype-møter med medforfattere fra flere forskjellige land, statistikk og lesning av litteratur og skriving. I tillegg arbeider eg heile tida med nye søknader og prosjekt for å få midler. Veiledning av masterstudenter og 3 stipendiater er også ein del av min arbeidsdag.

Når eg har vore ute på feltarbeid f.eks i Nepal bruker eg først mykje tid i starten på å bli kjent med lokale helsearbeidere og lokalbefolkningen. Eg er med på møter på sjukehuset og ellers i lokalmiljøet og besøker folk heime. Eg er ofte med å handler inn mat på lokale marked og lager mat sammen med lokalbefolkningen. Dette for å forstå kva dei eter, korleis dei forbereder maten og kva tanker dei har om mat. Deretter begynner eg opplæring av feltarbeidere som skal samle inn data, ofte er det med tolk, så ting tar tid. Å lære opp feltarbeidere til f.eks å gjere 24 timers kostintervju er krevende og kan ta fleire veker. Dei skal blant anna lære å håndtere vekter, registrere mengder og type matvarer og oppskrifter. Etter opplæring er det pilotstudier og justering av spørreskjema før studien endelig kan settes i gang.

Hva er inspirerende og utfordrende ved din arbeidshverdag?
Stor frihet, samtidig som eg får jobbe med det eg er aller mest interessert i, ulempen er at eg alltid er på jobb, det er vanskelig å ta fri.

Hvordan opplever du å bli møtt i arbeidslivet?
Dei siste åra er det stadig fleire som veit om utdanninga vår og kva arbeidsoppgåver vi utfører, så det har blitt mykje bedre.

Har du noen gode studietips til ernæringsstudentene?
Velg masteroppgåve med omhu, start tidleg å undersøke kva prosjekt du kan delta i og kven du vil ha som veileder. Det kan opne seg mange nye og spennande muligheter!

Hva er ditt beste kostholdstips?
Spis variert, masse fisk, øk inntak av bønner og linser, reduser inntak av kjøtt og velg kjøtt fra dyr som har hatt et godt liv, velg byggris, havre og fullkornspasta istedenfor kvit ris og vanlig spagetti. Sjokolade og kos i helga.

Har du en favorittoppskrift å dele?
Sjokolade mousse

125 g mørk sjokolade
Revet skall appelsin
2 eggeplommer
4 ss sterk kaffe
3 ss melis
3 dl kremfløyte

Smelt sjokolade, rør inn to eggeplommer, sikt inn melis, appelsinskall + kaffe. Pisk fløyte, bland alt forsiktig.

Intervjuet av: Astrid Pedersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s