Bli kjent med klinisk ernæring

Mat. Medisin. Sykehus. Trening. Dietter. Et spørsmål vi klinisk ernæringsstudenter ofte blir spurt om er hva klinisk ernæring er. Dette innlegget er laget for å få en oppklaring på ting dere kanskje lurer på, og er spesielt rettet mot videregående skoleelever som i disse dager søker på høyere utdanning!
question-and-answer-images-Top-10-HR-questions
Man har forskjellige assosiasjoner til ordene «klinisk ernæring». Ernæring er noe som angår alle mennesker, og derfor er det et veldig omdiskutert tema. Dere har sikkert sett flere oppslag i avisene og kampanjer på TV som handler om mat. Trender kommer stadig vekk, og det finnes hundrevis av mat- og kokebøker.
Det er bra at det er stort engasjement for mat og kosthold, men det kan skape forvirring også. Hvem som helst kan uttrykke seg om sine egne erfaringer, men er det alltid troverdig? Som Klinisk Ernæringsfysiolog har man kompetanse for å svare på ernæringsrelaterte spørsmål, også når det gjelder et helt samfunn og ikke bare enkeltindivider.

Sykdom relatert til ernæring er en av de aller største utfordringene i dagens helsevesen. Diabetes, hjerte- og karsykdommer, kreftsykdommer, over- og undervekt er store problemer nasjonalt så vel som globalt. Som klinisk ernæringsfysiolog kan du behandle pasienter på sykehus eller arbeide med forebygging av livsstilssykdommer innen både privat og offentlig sektor.

ernering-5aar-630x180

Søk på Klinisk Ernæring ved UiO til høsten!
Studiet er en femårig mastergrad, et profesjonsstudie som vil gi deg den beskyttede tittelen som Klinisk Ernæringsfysiolog. Det er kun ved UiO og UiB studiene gir denne autorisasjonen. Noen deler av undervisningen foregår sammen med medisinstudiet.

Klinisk Ernæringsfysiologer (eller KEF-er, som er en populær forkortelse) har spesialkompetanse innen menneskekroppens fysiologi relatert til ernæring og kosthold. Livsstilssykdommer, allergier og intoleranser henger tett i tett med ernæring, og dette er vesentlig i studiet. Studiet gir også kunnskap om samfunnsfaktorer som er med på å påvirke folkets kosthold. Det er et stort behov for flere KEF-er, og de har en ledende rolle i ernæringsbehandling ved sykehuset.
Det er også mulig å jobbe med forebyggende-, helsebringende arbeid, idrett, forskning eller jobbe i det private næringsliv. Det er et yrke med mange muligheter, med mye variasjon og mer og mer relevans for dagene som kommer.
Kravene for å komme seg inn på studiet er at man på videregående skole har hatt fysikk 1, kjemi 1+2 og matte R1 eller S1/S2. For poenggrense se www.samordnaopptak.no


Visste du at

«…vi holder til ved Rikshospitalet på Domus Medica, i samme bygg som tannlege- og medisinstudentene?»
«…man får mulighet til å teste om proteintilskudd faktisk tas opp i kroppen eller om man «tisser det ut»?»
«…man sammen med klassen utarbeider et eget humant forsøk som man skal utføre på seg selv?»
«…får undervisning om ulike sykdommer/tema rundt sykehusene i Oslo av spesialister på området?»
«.. avdelingslederen vår (Rune Blomhoff), er en av de mest innflytelsefulle forskerne i verden?»
«…senter for klinisk ernæring ble åpnet i november 2014 og er et internasjonalt ledende ernæringssenter innen pasientbehandling, forskning og utdanning?»



Det medisinske fakultetet inviterer til
«Bli kjent med klinisk ernæring»
torsdag 26.mars klokken 18.00-20.00

https://www.facebook.com/events/368573223335511/

Mathjelpen vil være tilstede under arrangementet.

Vil du vite mer om studiene, eller har noen spørsmål til en klinisk ernæringsstudent? Ta gjerne kontakt med oss på mail, så svarer vi så fort vi kan! informasjon@mathjelpen.no

Kilder:
http://www.uio.no/studier/program/ernering-5aar/
http://www.uio.no/studier/program/ernering-5aar/hvorfor-velge/

Skrevet av: Sara Seidel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s