«Ukens KEF»: Annette C. Lund

Navn:Annette Christin LundSVR_42899
Utdanningssted: Universitetet i Oslo, 2011
Nåværende arbeidssted: Skogli Helse- og rehabiliteringssenter
Faglige interesser/interesseområder: Overvekt og fedme, allergi og matintoleranse, vegetarkost
«KEF-ens supertips»: Spis variert!

Hva gjorde at du valgte å studere klinisk ernæring?
Jeg er oppvokst som peskovegetar og syntes kost og ernæring var spennende. Da jeg var ferdig med videregående manglet jeg noen realfag for å kunne søke på klinisk ernæring, og jeg vurderte å begynne på samfunnsernæring. Reiseveien ut til Akershus gjorde derimot at dette ikke ble aktuelt. Etter et halvt år med andre studier på Universitetet, tok jeg opp manglende fag på Bjørknes og kunne da søke meg inn på klinisk ernæring. Dette var riktig hylle for meg.

Etter du ble ferdigutdannet, var det vanskelig for deg å få relevant jobb?
Nei. Jeg søkte først på én jobb i januar mens jeg skrev masteroppgaven min, der jeg fikk avslag siden de ønsket seg en 100 % ansatt med en gang. Mitt andre forsøk var på Skogli Helse- og rehabiliteringssenter der jeg fikk jobb i august det året jeg var ferdig utdannet. I begynnelsen hadde jeg kun 90 % her, og jeg supplerte etter hvert med privat praksis. I 2013-2014 jobbet jeg også ved Granheim lungesykehus. Nå har jeg imidlertid fått 100 % ved Skogli.

Hva innebærer en typisk arbeidsuke for deg?
En typisk arbeidsuke for meg innebærer undervisning for pasienter, individuelle pasientkonsultasjoner, vektoppfølging, tverrfaglige teammøter med annet helsepersonell (lege, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut m.m.), samarbeid med diettkokkene om pasienter som trenger spesialkost, samarbeid med kjøkkensjefen om matvarer og matretter vi serverer, samt vegetarisk matlagingskurs én gang pr uke.

Hva er inspirerende og utfordrende ved din arbeidshverdag?
Det er inspirerende å møte motiverte pasienter som gjennomfører rådene de får og som opplever forbedring på bakgrunn av dette. Det er også svært gledelig å se hvordan matleie pasienter som sjelden lager middag hjemme, blir engasjert og inspirert til å lage sunn middag etter deltagelse på matlagingskurs. Spesielt utfordrende er det med pasienter som ikke er motivert for endring, der vi må jobbe mer på det psykiske plan og mindre med konkrete matvareråd og – vurderinger.

Hvilke egenskaper mener du er viktig i din jobb som KEF?
Det er viktig å kunne kommunisere med mennesker, ha empati og forståelse for pasientens situasjon. Det er også viktig å ha problemløsende egenskaper og praktisk sans.

Hvordan opplever du å bli møtt i arbeidslivet?
Jeg opplever å bli møtt med respekt og at min kompetanse er nyttig for våre pasienter. Vi har et godt tverrfaglig arbeidsmiljø på Skogli!

Har du noen gode studietips til ernæringsstudentene?
Sett teori ut i praksis. Både vi og pasientene lærer mye mer av praktiske oppgaver enn teoretiske.

Hva er ditt beste kostholdstips?
Bruk hodet! Litt av alt og ikke for mye av noe.

Har du en favorittoppskrift å dele?
Grønnsakslasagne

1 løk, finhakket
Hvitløk
3 gulrøtter, grovt raspet
1 rød paprika
2 stilker stangselleri
Et lite stykke kål
Litt sellerirot
1 boks hermetiske tomater
Krydder (se nedenfor)

Quorn farse
1 pose pastasaus med ost og urter
Raspet ost
Fullkornslasagneplater
2 egg (kokes og deles)

Fremgangsmåte:
Begynn med løk. Surr alle grønnsakene i olje og krydder: grønnsaksbuljong, karri og Tandoori masala. Quorn farsen stekes med Natvigs krydder i egen panne
Legg lagvis saus, lasagneplater, grønnsaker og Quorn.
Del eggene og legg under øverste lag med ost, gjerne også sammen noen friske tomatskiver.
Stekes i 200 grader i ca 45 minutter.
Serveres med en frisk salat og grovt brød 🙂

Intervjuet av: Venugah Varatharajah

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s