Vegetarburger

Mange nordmenn spiser for mye rødt kjøtt og forbruket øker når vi ser på matforsyningsstatistikken. Rødt kjøtt inkluderer storfe, svin og sau. Helsedirektoratet anbefaler at man velger magert kjøtt og kjøttprodukt og begrenser mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt til 500 gram i uken. I Norkost 2010-11 (Nasjonal kostholdsundersøkelse) var gjennomsnittlig inntak av rødt kjøtt 620 g/uken blant kvinner og 1022 g/uken blant menn. Dette er langt over anbefalingene, noe som er ugunstig for helsen. Rødt kjøtt er ugunstig for helsen fordi det inneholder mye mettet fett som blant annet øker risiko for hjerte og karsykdom. Rødt kjøtt er også assosiert med økt risiko for kreft i tarmen.

Rødt kjøtt kan bidra med viktige næringsstoffer som protein, vitamin B og jern. Derfor er det viktig å merke seg at rødt kjøtt gjerne må være en del av kostholdet, men at mengden bør ligge innenfor anbefalingene.

For å redusere inntaket av rødt kjøtt kan det være gunstig å bytte ut en eller flere kjøttmiddager med vegetarmiddag. Dette gjør godt både for helse og miljø.
En god ide til vegetarmiddag er vegetarburgere:

Vegetarburger:

Vegetarburger1 rødbete (raspet)
1 rødløk (finhakket)
1 boks kidneybønner
1 boks røde linser
2 gulrøtter (raspet)
250 g sopp (finhakket)
2 ss kikertmel/annet type mel
2 egg
1 fedd hvitløk (finhakket)
Salt og pepper

 

 

Rasp og kutt rødbete, rødløk, gulrot og hvitløk og bland i en bolle.
Skyll bønner, linser før du blander disse med finhakket sopp og egg i en blender eller bruker stavmikser for å blande dette til en masse.
Bland grønnsakene, massen og mel sammen med salt og pepper. Det er lettvint å blande sammen med hendene.

Stek burgerne litt små da disse er lettere å snu enn store. Stek i stekepanne på middels varme i ca. 2-3 min på hver side.

Det er vanskelig å forme burgerne før de legges i pannen – ta derfor heller 1-2 ss rett i pannen og form de der.

Hjemmelaget dressing:
3 ss mager kesam
1 fedd hvitløk
Salt og pepper
Gjerne også med fersk koriander og revet agurk

Server med burgerbrød og gjerne litt grønnsaker.
(Det passer også veldig godt med parmesan på burgerne).

 

Skrevet av: Astrid Pedersen

 

Kilder:
https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/802/Utviklingen-i-norsk-kosthold-2014-IS-2255.pdf
Nasjonalt råd for ernæring 2011. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer – metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Helsedirektoratet, januar 2011.

One thought on “Vegetarburger

  1. Tilbaketråkk: Kikerter | Mathjelpen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s