«Ukens KEF»: Eva Kvendbø

Navn: Eva Kvendbøeva kvendbø
Utdanningssted, Uteksaminering: Norges Landbrukshøgskole (nå NMBU) 2001, Universitetet i Oslo 2005.
Arbeidssted: Molde sjukehus
Faglige interesser: fedme, kreft, nevrologi, livsstilsendring, underernæring.
 «KEF-ens supertips»: Fysisk aktivitet gjer humøret bra, drivstoffet er mat.

Hva gjorde at du valgte å studere klinisk ernæring?

Eg var i et 5-årig løp for å bli Næringsmiddelkandidat ved NLH. Midt i studieløpet kunne vi ta vekttal i utlandet eller i Norge. Eitt av forslaga var 1 år «grønne vekktal» på ernæringsinstituttet. Skjønte fort at eg kunne få cand. mag i ernæring da eg kunne få godkjent eindel fag frå Ås. Etter hovedfag på Ås, mangla eg to vekttal i ernæring og fekk skrive ei litteraturoppgave. Jobba deretter to år i Næringsmiddelindustrien, før eg angra på at eg ikkje fullførte med mastergrad i klinisk ernæring også. Begynte deretter på master i klinisk ernæring og vart ferdig i 2005.

Etter du ble ferdigutdannet, var det vanskelig for deg å få relevant jobb?
Ei venninne jobba allerede på Røros rehabiliteringssenter og eg fekk tilbud om jobb der lenge før eg var ferdig med masteroppgåva. Eg valgte tilleggstema «overvekt» som muntlig pensum i masteroppgave fremlegginga da eg skulle jobbe med nystarta prosjekt innen fedme via St. Olav på Røros rehab. Eg var der i to år før eg dro tilbake for å jobbe på Radiumhospitalet og tilslutt endte opp i nystarta stilling som klinisk ernæringsfysiolog ved Molde sjukehus, nærme familien i Møre og Romsdal.

Tips: ikkje vere redd for å ta jobb langt frå Oslo!

Hva innebærer en typisk arbeidsuke for deg?
Eg jobber åleine som klinisk ernæringsfysiolog. Det er vanskelig å begrense seg, da forventningane er store. Eg får henvisninger frå alle fastleger som har pasienter som sokner til Molde sjukehus, dvs. heile Romsdal og innlagte pasienter ved Molde sjukehus og pasienter som kjem for poliklinisk oppfølging. Det er mykje fedme, kreftpasienter, KOLS, «irritabel tarm», intoleranser, underernæring, MS, ALS, sjukeheimar som ringer, heimesjukepleie, sonde/parenteral, undervisning i kommunar, LMS kurs i overvekt, hjerte, ME, diabetes. Eg er medlem i Palliativt team og diabetesteam (tverrfaglig samarbeid), bistår kjøkkenet, diskuterer med kjøkkenet for å få rett mat til rett pasient (dette blir sannsynligvis bedre ved innføring av Nutshell), leder Ressursgruppe ernæring ved sjukehuset. Det dukker stadig opp nye henvisninger med nye tema og det er ikkje alltid eg greier å svare godt nok. Prøver derfor å henvende meg til andre kef-er med eller uten hell. Ønsker meg ei kompetanseliste over alle kef-ene!

Hva er inspirerende og utfordrende ved din arbeidshverdag?
Går aldri lei av pasienttype da eg alltid har nye og forskjellige henvisninger frå dag til dag. Det er stress at «alle skal ha» og eg ikkje blir best på noko, må kunne litt om alt. Eg greier ikke å dekke godt nok opp avdelingene på sjukehuset da eg burde vore meir inkludert på alle avdelinger, men det går ikkje å vere fleire plasser samtidig. Skulle så gjerne hatt ein klinisk ernæringsfysiologkollega på sjukehuset, sjølv om samarbeidet med kef-ar i Ålesund og Kristiansund er bra.
Som åleine-kef er det vanskelig å få til å oppdatere seg. Eg ønsker meg ei oppdatert pensumliste frå Universitetet der vi «gamle» kan få oversikt over kva nye studenter lærer og dermed lese oss opp og finne ut kva nye pensumbøker/ artikler som finst no.

Hvilke egenskaper mener du er viktig i din jobb som KEF?
Fleksibel og evne til å omstille seg heile tida, ikkje prøve å vere frøken perfekt.

Hvordan opplever du å bli møtt i arbeidslivet?
Eg rr organisert under rehabilitering med fysioterapeuter, sosionom, ergoterapeuter og logoped som nærmeste kollegaer. Vi skal sørve heile sjukehuset. Kef-stillinga i Molde var heilt ny og dei første henvisningane kom frå turnuslegane som visste kva klinisk ernæringsfysiolog var. Det har vore utfordrande i forhold til mattilbudet til pasientane da det mangla eitt måltid, men no har det blitt fire hovedmåltid og etter hvert blir maten nøyaktig næringsberegna og gjer det lettare å følge opp matinntaket til pasientane.

Har du noen gode studietips til ernæringsstudentene?
Lurt å velge klinisk masteroppgave viss du har lyst å jobbe på sjukehus siden det er så lite praksis for oss. Hospiter på sjukehus når du har fridager på skulen for å få praktisk erfaring og delta på kurs som måtte dukke opp for å knyte bekjentskap blant framtidige kollegaer og leverandører.

Hva er ditt beste kostholdstips?
Kjem jo an på kva pasientgruppe det er, men for meg er det vel å bruke ein litt mindre tallerken enn det som er «moderne», forsøke å fylle opp med mest grønnsaker og vere mett når eg kjøper inn mat. Pluss lage handleliste.

Har du en favorittoppskrift å dele?
Den eg husker i hodet no er tradisjonell mølsgrøt fra Nordmøre etter mi bestemor som er ein festgrøt til å ha på vafler. No er det snart jul og eg har som tradisjon å koke av 20 liter melk og dele ut til slekt som julegave.

  • 20 liter H-melk
  • Ca 1.5 liter kefir
  • 2 bokser sæterrømme
  • 400g sukker
  • 1 liter fløte
  • Ca 400g hvetemel + melk til jevning
  • Kardemomme, litt salt, litt kanel
  • Meierismør

20 liter melk kokes til den blir halvert og brun. Smør kasserollene med smør før ein heller i melka og tilsett litt sukker i melken så blir det mindre sjanse for at den blir svidd. Rør i melken hele tiden og det er veldig lett for å koke over. Det tar ca 5-6 timer. Kefir og rømme blandes sammen og helles i den innkokte brune massen. Grøten sprenges. Kokes deretter eitt par timer til slik at den blir enda tjukkare før jevning tilsettes og sukker og krydder tilsettes. Denne grauten serveres i stor bolle. Smelter litt smør og heller over og strør litt kanel over. Serveres til vafler men også godt på grove brødskiver viss ein har lyst på noko søtt. Mengde grøt etter koking blir ca 8 liter.

Intervjuet av: Ingrid Tofte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s