Ukens spørsmål: «Hvordan kan jeg finne ut av fordelingen av proteiner, fett og karbohydrater på maten jeg spiser?»

Mitt spørsmål:
Hei! Jeg prøver å forstå dette med kaloriinntak osv, men jeg strever! Jeg er 16 år, 190 cm og veier 80 kg. Trener 5-7 ganger i uken og har funnet ut at jeg må ha ca 3500 kcal hver dag for å holde vekten stabil.
Når jeg skal spise brød, havregryn, kjøtt, kylling osv., vet jeg hvordan jeg finner ut innholdet av kcal, men hvordan vet jeg hvor mange prosent av dette som da er fett, sukker, karbohydrater og proteiner?

Så spørsmålet er; Hvordan vet jeg fordelingen av proteiner, fett og karbohydrater på maten jeg spiser?

Svar:
Hei!
Anbefalingene sier at fordelingen mellom de energigivende næringsstoffene skal være:
Fett: 25-40 E%
Protein: 10-20 E%
Karbohydrat: 45-60 %

For at kroppen skal fungere optimalt bør fordelingen av makronæringsstoffene ligge innenfor anbefalingene. En metode for å finne ut hvordan fordeling du har på kostholdet ditt er å bruke Kostholdsplanleggeren.no
Kostholdsplanleggeren er et gratis, pedagogisk verktøy for kostberegning som kan beregne summen av næringsinnhold i registrerte matvarer og sammenlikne inntaket med Norske anbefalinger for inntak av energi og næringsstoffer.

Her kan du legge inn dine daglige inntak/ukesmenyer og programmet vil vise deg hvordan din fordeling av fett, protein og karbohydrater er. Samtidig kan du også se om du oppfyller dine behov for vitaminer og mineraler.

Dette verktøyet kan være nyttig for å gi en pekepinn om hvordan man kan sette sammen et fullverdig kosthold.

Skrevet av: Astrid Pedersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s