Navn: Mette Svendsen
Utdanningssted, Uteksaminering: Oslo og Gøteborg
Nåværende arbeidssted: OUS, seksjon for preventiv kardiologi
Faglige interesser/interesseområder: behandling av fedme og hjerte-kar
«KEF-ens supertips»: ingen øvre begrensninger på frukt og grønnsaker
Hva gjorde at du valgte å studere klinisk ernæring?
Jeg var interessert i mat og helse.
Etter du ble ferdigutdannet, var det vanskelig for deg å få relevant jobb?
Jeg fikk jobb umiddelbart etter utdannelsen. Det var en nyopprettet stilling på et privat sykehus.
Hva innebærer en typisk arbeidsuke for deg?
Jeg har hovedsakelig polikliniske konsultasjoner, men organiserer også gruppebehandling og har kontakt med gruppeledere. Stillingen innebærer også undervising og forskning. Jeg har ansvar for fedmeundervisningen for kliniske ernæringsfysiologer her i Oslo, og jobber også med ernæringsrelaterte studier innen område fedme og hjerte- kar.
Hva er inspirerende og utfordrende ved din arbeidshverdag?
Det positive er alle de flotte pasientene jeg møter, det gode arbeidsmiljøet i det tverrfaglige teamet med leger og sykepleiere, og muligheten for faglig utvikling.
Det negative er at man alltid kan komme til å ”trå feil” i samtale med sårbare mennesker.
Den faglig tyngden man har oppnådd etter endt studie er nødvendig å ha i bunn. Men i en jobb innenfor et veldig spesialisert område er det helt nødvendig med faglig fordypning, så mye må også læres etter utdannelsen.
Hvilke egenskaper mener du er viktig i din jobb som KEF?
Interesse for mennesker, nygjerrighet og ønske om faglig utvikling.
Hvordan opplever du å bli møtt i arbeidslivet?
Veldig bra, med respekt.
Har du noen gode studietips til ernæringsstudentene?
Hold deg faglig oppdatert gjennom nettverk og tidskrifter som f. eks American Journal of Clinical Nutrition.
Hva er ditt beste kostholdstips?
Fokuser på å øke inntaket av de matvarene som har dokumentert god helsegevinst.
Har du en favorittoppskrift å dele?
Jeg er glad i supper og dette er en enkel variant i en mørk årstid.
Blomkålsuppe med søtpotet
1 blomkålhode
1 stor søtpotet
1 gulrot
2 fedd hvitløk
1 løk
1 liter grønnsaksbuljong
0,5 l soyamelk
Olivenolje
Framgangsmåte
- Vask, skrell og rens grønnsakene.
- Kok opp grønnsaksbuljong og tilsett grønnsakene.
- Kok grønnsakene møre.
- Mos grønnsakene med en stavmikser.
- Smak til med soyamelk, salt og pepper.
- Ha litt god olivenolje over suppen ved servering.
Intervjuet av: Åshild Teigland Tepstad