«Ukens KEF»: Susanne M. Weedon-Fekjær

Navn: Susanne M. Weedon-Fekjærsusanne weedon fekjær
Utdanningssted, uteksaminerings år: Universitetet i Oslo; Hovedfag i ernæringsbiologi (1999), doktorgrad i molekylær ernæringsbiologi (2010), klinisk ernæring (2004/2010)
Nåværende arbeidssted: Vardesenteret/Radiumhospitalet
Faglige interesser/interesseområder:
1. Molekylær ernæringsbiologi – hovedinteresseområdet i 15 år, men savnet det å «snakke med mennesker», jobber derfor i dag klinisk, blant annet med livsstils- og kostholdsendring
2. Psykologiske aspekter i møte med mennesket.

«KEF-ens supertips«: «Lytt til pasienten»

 

Hva gjorde at du valgte å studere klinisk ernæring?
Jeg hadde en mor som var svær opptatt av ernæring da jeg var liten, så fikk på en måte ernæring litt inn med morsmelken. På den måten har jeg derfor alltid vært opptatt av ernæring, men ikke alltid den kliniske biten. Som student var jeg «anti-klinisk ernæring», men erfarte etter en del år at forskning alene ikke var nok. Jeg savnet å jobbe mer med- og komme tettere på mennesker, dermed ble klinisk ernæring en naturlig vei å gå.

Etter du ble ferdigutdannet, var det vanskelig for deg å få relevant jobb?
Jeg har aldri opplevd det vanskelig å få jobb. Etter hovedfagsoppgaven min i 1999, ble jeg værende ved UiO frem til 2013, hvor jeg også tok min doktorgrad og post dok, før jeg fikk jobb ved Vardesenteret/Radiumhospitalet, hvor jeg er nå.

Hva innebærer en typisk arbeidsuke for deg?
Min arbeidsuke er veldig variert, med mange ulike arbeidsoppgaver. Blant annet holder jeg mye kurs for kreftpasienter, som både omhandler en teoretisk tilnærming til sunt kosthold eller berikning av maten, samtidig som mer praktiske elementer, i form av matlaging, også ivaretas. I tillegg består hverdagen av å holde en del foredrag, lærings- og mestringskurs samt øvrig undervisning. Jeg jobber også på post, med alvorlig syke kreftpasienter, samt har samtaler med kreftpasienter, som benytter seg av et lavterskeltilbud via telefon. I tillegg har jeg en del mer praktiske arbeidsoppgaver knyttet til driften av Vardesenteret og samarbeid med Kreftforeningen.

Hva er inspirerende og utfordrende ved din arbeidshverdag?
Det som inspirerer meg i mitt arbeid som kef er; variasjonen, alle mulighetene og det tverrfaglige arbeidet med andre faggrupper som leger, psykologer, sykepleiere, fysioterapeuter osv.

Klarer ikke å se noen negative sider ved min jobb som KEF. Trives svært godt i jobben min! Det som eventuelt måtte være utfordrende er mangel på ressurser slik at også arbeidsoppgaver som i utgangspunktet ikke tilfaller en KEF, blir en del av de daglige gjøremålene.

Hvilke egenskaper mener du er viktig i din jobb som KEF?
En god KEF må både være empatisk og møte pasienten der den er. Det hjelper ikke å gi råd, hvis rådene likevel ikke blir fulgt. Det gjelder å finne det som kan motivere pasienten, og bygge videre på dette. Som kef er det en fordel med godt utviklede sosiale antenner både i forhold til å kommunisere med pasienten, samhandle med andre faggrupper og drive nettverksbygging. Det er også viktig med gjensidig respekt for tverrfaglig kompetanse, slik at man kan dra nytte av hverandre, når det trengs. Det vil og være sentralt at man evner å hele tiden holde seg oppdater på ny forskning, og på den måten blir god i faget sitt. Man skal vite hva man driver med, da er det lettere å opparbeide seg troverdighet, bli tatt seriøst og dermed også bli hørt blant andre faggrupper.

Hvordan opplever du å bli møtt i arbeidslivet?
Jeg opplever stort sett å bli møtt på en positiv måte. Samtidig tror jeg at man drar nytte av den faglige tyngden en doktorgrad fører med seg. For klinisk ernæring som profesjon, mener jeg det vil være en styrke om flere velger å ta en doktorgrad, både fordi det er et stort behov for mer klinisk ernæringsforskning, fordi man får en forskningsforståelse som gir lettere tilgang til litteraturen og man blir lettere tatt seriøst når man uttaler seg.

Har du noen gode studietips til ernæringsstudentene?
Det er viktig å være aktiv og nysgjerrig. Vær aktiv i timen, benytt undervisningen til å stille spørsmål og til å tilegne deg mer kunnskap. Vær også en nysgjerrig leser. Still deg selv spørsmål underveis, som du aktivt jobber for å finne svar på.

Hva er ditt beste kostholdstips?
Nå som det nærmer seg desember og førjulstid, kan en måte å implementere litt mer nøtter i kosten være å lage hjemmelaget marsipan av 70 % mandler og 30 % melis.

Har du en favorittoppskrift å dele?
Fylte champignon med hvitløk og feta:
Ta ønsket mengde champignon, «brekk ut» stilken. Ett egg, en pakke fetaost og 2 pressede hvitløksfedd blandes sammen, før de fylles i «champignon-hattene». Soppene stekes midt i ovnen, til de er gylne.

 

Intervjuet av: Maria Grorud Fagerhøi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s