Kanelbollens dag

I Sverige er det Kanelbollens dag den 4. oktober. Vi har en variant her i landet også med sin egen dag: Skillingsbollen fra Bergen, som feires i begynnelsen av juni. For de av oss som er glade i boller er ethvert påskudd for bollespising velkommen, særlig nå i de stadig mørkere regntunge høstkveldene. Hvorfor ikke adoptere nabolandets feiring og bake kanelboller til morgendagen?

Lune og varme kanelboller

Under er en oppskrift på tradisjonelle kanelboller. For en sunnere variant følger også tips til dette. Ta i bruk 1 eller flere av tipsene for kanelboller med mer næring og som gjør både mage og sinn glad.

Ingredienser (ca 24 stk)
50 g gjær
100 g margarin
5 dL melk (ekstra lettmelk)
1ts kardemomme
100 g sukker
Ca 10 dL hvetemel

Fyll:
Sukker
Kanel
Margarin
Eventuelt en håndfull hakkede nøtter naturell

For en sunnere variant:

  • Bytt ut ½ av melet med sammalt fint hvetemel
  • Bytt ut ytterligere andel av hvetemelet med havremel (havregryn i en blender)
  • Reduser mengden sukker (ofte kan 25 % av sukkermengden fjernes uten at det påvirker smaken).
  • Sukkeret/en andel av sukkeret kan byttes ut med en moden banan

Fremgangsmåte:
Først smuldres gjær i en bolle. Smelt smør i en kjele og tilsett melken. Varmes opp til ca 38 °C (temperatur som er behagelig på undersiden av håndleddet). Hell den varme væsken over gjæren og rør ut. Tilsett sukker og kardekomme. Tilsett mel og elt deigen godt. Deigen heves et lunt sted, minst 45 min. Deretter kjevles deigen ut til et rektangel/noe avlang firkant og pensles med margarin. Kanel og sukker (og nøtter) strøs på i ønsket mengde. Lag en rull ved å starte fra langsiden slik at det blir en pølse. Skjær 1-2 cm tykke skiver. Bollene legges på stekebrett og etterheves i ca. 30 min. Pensle gjerne med pisket egg for en sprø overflate.
Stekes på 220 °C, midt i ovnen, 8-10 min.

Etter gjentatte grundige smakstester gjennomført av husets kanelbolleekspert (undertegnede) kan en grovere variant med nøtter anbefales på det varmeste!

Kanelboller

Kilder:
http://www.bergen.folkebibl.no/lokalhistorie/skillingsboller1.html

Skrevet av: Helene Grannes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s