I dag, 25. september, er det Fårikålens dag. I 1997 ble det bestemt av Opplysningskontoret for kjøtt at den siste torsdagen i september skulle være fårikålens offisielle festdag. Fårikål ble på 1970-tallet kåret til Norges nasjonalrett av «Nitimens» lyttere. Her er noen ernæringsmessige gode grunner til å spise fårikål:
-
Kål er sunt! Den er kalorifattig og inneholder masse vitamin C og B-vitaminet folat.
-
Kål har også flere helsebringende plantestoffer, såkalte fytokjemikalier som kan virke kreftforebyggende.
-
Lam er så å si økologisk kjøtt, for sauene beiter for det meste ute på gress og urter.
-
Lam inneholder en del enumettede fettsyrer.
-
Både kål og lam inneholder mineraler (bl.a. kalium og fosfor).
-
En annen grunn er at det er utrolig lett å lage.
Dette trenger du:
- 1 ½ kg fårikålkjøtt
- 1 ½ kg hodekål
- 4 ts hel pepper
- 2 ts salt
- 3 dl vann
Slik lager du fårikål:
- Del hodekålen i båter.
- Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.
- Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mort (til det løsner fra benet). ca. 2 timer.
- Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener.
Pakker som er merket fårikålkjøtt I butikken innholder i de aller fleste tilfeller kjøtt fra lam og ikke sau, i biter eller skiver fra bog og nakke. Hvis man ønsker litt mindre fett i fårikålen, kan man for eksempel bruke lammebog i skiver.
Vanlig tilbehør er kokte poteter. Husk og kok dem med skallet på, da bevarer man næringen best. Det skader heller ikke å spise skallet. Tips for å få potetene litt fortere ferdig er å ikke bruke så mye vann (trenger ikke å dekke potetene), og ha potetene oppi fra du skrur på gryta. Dette forutsetter at man bruker lokk.
Kilder:
Skrevet av: Sara Linn Saunes