Fårikålens dag

I dag, 25. september, er det Fårikålens dag. I 1997 ble det bestemt av Opplysningskontoret for kjøtt at den siste torsdagen i september skulle være fårikålens offisielle festdag. Fårikål ble på 1970-tallet kåret til Norges nasjonalrett av «Nitimens» lyttere. Her er noen ernæringsmessige gode grunner til å spise fårikål:

  • Kål er sunt! Den er kalorifattig og inneholder masse vitamin C og B-vitaminet folat.
  • Kål har også flere helsebringende plantestoffer, såkalte fytokjemikalier som kan virke kreftforebyggende.
  • Lam er så å si økologisk kjøtt, for sauene beiter for det meste ute på gress og urter.
  • Lam inneholder en del enumettede fettsyrer.
  • Både kål og lam inneholder mineraler (bl.a. kalium og fosfor).
  • En annen grunn er at det er utrolig lett å lage.

Dette trenger du:

  • 1 ½ kg fårikålkjøtt
  • 1 ½ kg hodekål
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann

069055-59

Slik lager du fårikål:

  1. Del hodekålen i båter.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.
  3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mort (til det løsner fra benet). ca. 2 timer.
  4. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener.
    Pakker som er merket fårikålkjøtt I butikken innholder i de aller fleste tilfeller kjøtt fra lam og ikke sau, i biter eller skiver fra bog og nakke. Hvis man ønsker litt mindre fett i fårikålen, kan man for eksempel bruke lammebog i skiver.

Vanlig tilbehør er kokte poteter. Husk og kok dem med skallet på, da bevarer man næringen best. Det skader heller ikke å spise skallet. Tips for å få potetene litt fortere ferdig er å ikke bruke så mye vann (trenger ikke å dekke potetene), og ha potetene oppi fra du skrur på gryta. Dette forutsetter at man bruker lokk.

Kilder:

  1. www.matprat.no
  2. www.matvaretabellen.no
  3. www.bama.no
  4. www.matoppskrift.no.

Skrevet av: Sara Linn Saunes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s