Supermaten grønnkål

Grønnkål kalles ofte for supermat på bakgrunn av at den inneholder en rekke vitaminer og mineraler samt at den er en god kilde til fiber og ulike antioksidanter. I tillegg er den kalorifattig. De forskjellige vitaminene og mineralene har en viktig rolle i de ulike funksjonene i kroppen vår og bidrar til å holde oss friske.

Grønnkål

Grønnkål

Noen viktige stoffer i grønnkål er:

  • Betakaroten (vitamin A) har en rekke viktige funksjoner. Blant annet inngår vitamin A i å fremme vekst og utvikling, bygge immunforsvaret og er viktig for synet vårt.
  • Folat (vitamin B9) spiller en viktig rolle i arvestoffsyntesen og omsetningen av enkelte aminosyrer (byggesteinene i proteinene i kroppen). Gravide og ammende har ekstra behov for folat fordi folat er viktig i utviklingen av fosteret.
  • Kalsium er viktig for beinmineraliseringen av skjelettet og som signalstoff mellom celler i kroppen. 100 gram grønnkål inneholder mer kalisum enn 1 dl kumelk.
  • Kostfiber (i form av cellulose) bidrar positivt til bevegelse i tykktarmen og reduserer dermed forstoppelse.

I følge matforskningsinstituttet Nofima inneholder grønnkål polyfenoler som hemmer uønsket cellevekst og dermed kan bidra til å hemme kreftutvikling.

Grønnkål kan brukes til det meste. Det kan brukes til å lage pesto, i grønnsakssuppe og den smaker veldig godt sammen med laks. Hvis man ikke er veldig glad i smaken av grønnkål er det supert å putte en neve grønnkål i en smoothie.

Oppskrift på smoothie med grønnkål:

  • 1 Banan
  • 2 never fryste bær; blåbær, bringebær, jordbær
  • 1 dl appelsinjuice
  • 1 neve grønnkål

Et annet tips til bruk av grønnkål er å lage grønnkålchips. Potetgull og andre typer chips inneholder store mengder mettet fett og salt, og er veldig energirikt. Hjemmelaget grønnkålchips inneholder masse vitaminer, mineraler og noe sunt fett.

Oppskrift på grønnkålchips:

  • ½ pakke grønnkål
  • 1 ss olivenolje
  • Ønsket type krydder: f.eks. salt, urtesalt, pepper, paprikakrydder, chilipulver, tacokrydder etc.

Riv grønnkålen opp i ønsket store biter. Ta grønnkålen og 1 ss olivenolje i en frysepose. Bland oljen inn i grønnkålen. Spre grønnkålen på et stekebrett med bakepapir. Krydre med ønsket krydder.

Stek på 200 grader i 5 minutter. Er ikke grønnkålen sprø etter 5 minutter – la de stå 1 minutt ekstra, men følg godt med (det kan lett brennes).

Grønnkål i ønskede biter

Grønnkål i ønskede biter

Bland grønnkål og olivenolje

Bland grønnkål og olivenolje

Fordel grønnkålen utover stekebrett og krydre etter ønske

Fordel grønnkålen utover stekebrett og krydre etter ønske

Grønnkålchips - nam nam

Sprø grønnkålchips – nam nam

 

 

Kilder: «Mat og medisin», Drevon og Blomhoff, 6. utgave, Cappelen Damm Høyskoleforlaget
http://forskning.no/mat-og-helse-landbruk-kjemi-planteverden/2012/09/gronnkal-hemmer-uonsket-cellevekst
http://matvaretabellen.no/groennkaal-raa-06.035
http://www.bramat.no/kosthold/naeringsstoffer/54-jernfattig-ikke-spis-spinat

 

Skrevet av: Nawres Al-shahrstani
Oppskrift av: Astrid Pedersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s