Hei!
Jeg har fått beskjed av legen om at jeg har høyt kolesterol. Hvilke kostråd vil dere gi meg?
Svar:
Kostfaktorer som påvirker kolesterolet er den totale mengden fett i kosten, og spesielt mengden mettet fett (=det usunne fettet fra animalske matvarer som meieriprodukter og kjøtt). Umettet fett fra fisk og planteoljer har gunstig effekt på kolesterolet. Det kan også være hensiktsmessig å begrense kolesterolinntaket i maten. Egg og matvarer basert på egg, f.eks. majones inneholder mye kolesterol. Fiber har gunstig effekt på kolesterolet da det binder kolesterol i tarmen og hinder at det tas opp i blodet..
Gunstige matvarevalg for en person med høyt kolesterol vil være:
- Velg kjøttprodukt med mindre enn 10 % fett til daglig, helst under 5 % fett, både som pålegg og til middag.
- Velg helst leverposteier med sunne fettsyrer for eksempel Vita Hjertego’ eller Gilde Go’ og mager. Velg helst lettere varianter.
- Begrens inntaket av eggeplommer til 2 per uke. Eggehvite kan man spise ubegrenset av
- Spis gjerne mer fisk, både som pålegg og til middag. Se internettsidene for eksportutvalget for fisk for inspirasjon og oppskrifter: http://www.godfisk.no.
- Omega- 3 behovet ligger på ca 1 gram (EPA + DHA) per dag. Dette kan du få i deg ved å:
- Ta 1 skje tran hver dag
- Spise 1 skive med fete fiskepålegg hver dag
- Spise fet fisk til middag 2 ganger per uke
- eller en kombinasjon av punktene over
- Dersom fiskeprodukt (f.eks. fiskekaker, fiskepinner), velg helst de med mindre enn 5 % fett eller de variantene som inneholder sunne planteoljer (for eksempel raps- eller solsikkeolje)
- Bruk gjerne majonespålegg/kaviar på inntil 1 skive daglig. Velg helst lettere varianter.
- Bruk gjerne Vita margarin på brød
- Bruk gjerne Vita Proactiv margarin med plantesteroler, 25 gram per dag. Dette vil senke kolesterolet med inntil 10 % etter 3-4 uker.
- Bruk gjerne flytende margarin eller olje i matlaging
- 3 porsjoner magre meieriprodukt daglig for å sikre kroppens kalsiumbehov. En porsjon kan være 1 glass melk, 1 yoghurt eller 2 osteskiver.
- Ost: Bruk gjerne magre oster
- Skummet melk, Styrk (1 glass teller som 2 med tanke på innhold av kalsium) eventuelt ekstra lettmelk som drikkemelk
- Mager yoghurt laget på lettmelk eller skummet melk med mindre enn 0,7 % fett
- Dersom man ikke drikker melk/spiser meieriprodukter anbefales tilskudd av kalsium
- Prøv ekstra lettrømme, matyoghurt, kesam og de andre magre meieriproduktene med mindre enn 10 % fett i matlaging. Prøv gjerne Vita Hjertego’ sine nye produkter ”mat” og ”fraiche”, da disse inneholder sunne planteoljer.
- Spis gjerne nøtter og mandler. Dersom saltet, velg de som er ristet i sunne planteoljer.
- Spis gjerne avokado og oliven.
- Se etter brødskalaen. 3 eller 4 skraverte ruter tilsier at brødet er grovt nok. Eventuelt se på næringsinnhold, dersom det er mer enn 6 g fiber per 100 g vare er brødet grovt.
- Havre er gunstig for kolesterolet
- Bruk frokostblandinger med mer enn 8 % fiber (helst over 10 % fiber), mindre enn 10 % sukker
- Spis gjerne mer grønnsaker, frukt, bær. Det er anbefalt 5 porsjoner/håndfuller om dagen med grønnsaker, frukt og bær. Gjerne 2,5 porsjoner med grønnsaker og 2,5 porsjoner med frukt/bær.
- Spis gjerne belgvekst som bønner, linser, erter og sukkererter.
- Kokosfett, palmeolje og kakaosmør er 3 plantefettyper som inneholder mye mettet fett, og frarådes. Deklareres ofte som vegetabilsk olje eller fett. Finnes i kaker, fast food, ferdigmat, potetchips og pommes frites.
- Begrens inntak av sjokolade.
- Drikk helst filtrert kaffe (filterkaffe eller pulverkaffe)
- Øk nivå av fysisk aktivitet. Vær helst i aktivitet 30 minutt hver dag
Spørsmålet er besvart av Mathilde Enger.
Rådene er lånt av Asta Ellingvåg, klinisk ernæringsfysiolog ved Lipidklinikken, OUS.