Ukens spørsmål: «Fettinntak og vektreduksjon hos veganer»

Mitt spørsmål: Hei! Jeg prøver å spise sunnest mulig for å gå ned de siste 5 kg. I mitt daglige kaloriinntak prøver jeg å ligge på 1400 kcal. For å ikke spise HELE tiden (er veganer), må jeg spise mye fettrik mat (nøtter, peanøttsmør..) for å få i meg mitt daglige behov av kalorier. Har det totale fettinntaket noe å si selv om jeg ikke spiser over 1400kcal? Kan jeg fortsatt gå ned i vekt? La oss si f.eks. at jeg har spist 60 g fett eller mer på en dag?

Svar: Når det gjelder vektreduksjon er det antall kalorier som er viktigst, hvor de kommer fra betyr mindre. Derimot kan forskjellige energikilder påvirke appetitten slik at det blir lettere å gå ned i vekt. For eksempel er fiber, proteiner og fett kjent for å gi en bedre metthetsfølelse sammenlignet med sukker og andre raske karbohydrater. Videre stimulerer fast føde mettheten mer enn drikke.

Ved en så energiredusert kost som du spiser nå, er ikke forholdet mellom de forskjellige næringsstoffene av stor betydning. Det er derimot viktig å sikre proteinbehovet, på ca. 1 g/kg/dag. Inntaket av karbohydrater og fett kan du fordele som du ønsker, det er derfor greit med et inntak på ca. 60 gram fett pr dag.

Ved energiinntak under 1500 kcal anbefales det å ta et multivitamintilskudd.

Lykke til videre med vektreduksjonen.

Tabell 1: Helsedirektoratets anbefalinger for inntak av energikilder

Energikilde 

Anbefalt   energifordeling

(energiprosent, E%)

Mengde per 1400 kcal

Eksempel på kilde i vegankosthold

Karbohydrater

50 – 60

170 – 200 g

(700 – 840 kcal)

Korn, ris, bønner, grønnsaker, frukt
Fett  Totalt

25 – 35

39 – 54 g

(350 – 490 kcal)

Se under
Mettet

Maks   10

16 g

(140 kcal)

Kokosfett, palmeolje, kakaosmør
Enumettet

10 –15

16 – 23 g

(140 – 210 kcal)

planteoljer som olivenolje og   sesamfrøolje
Flerumettet

5 –10

8–16g

(70-140 kcal)

Valnøtter, rapsolje, soyaolje
Omega 3

1

0,16 g

(1,4 kcal)

Alger, rapsolje, soyaolje, valnøtter
Proteiner

10 –20

33 – 67 g

(140 – 280 kcal)

Belgfrukter (bønner, linser, etc.), nøtter, helkorn, frø

Spørsmålet er besvart av: Oddrun Kristiansen

 

Kilder: Helsedirektoratet. Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet. Internett:http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/norske-anbefalinger-for-ernering-og-fysisk-aktivitet/Publikasjoner/norske-anbefalinger-for-ernering-og-fysisk-aktivitet.pdf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s