13. desember er den velkjente «Lucia-dagen», egentlig en liturgisk minnedag i den katolske kirkes og i den ortodokse kirkes liturgiske kalender, for den hellige Lucia.
Mange forbinder kanskje likevel dagen mest med Lucia-tog, levende lys og lussekatter. Så hvorfor ikke benytte innspurten på uken til å overraske noen du er glad i, med nystekte lussekatter på Lucia-dagen? Nedenfor følger forslag til lussekattoppskrifter, både for de som bare har lyst til å kose seg og for de som har ekstra hensyn å ta:

LUSSEKATTER – ORIGINALE
150 g Smør
5 dl Hel melk (kan erstattes med lettmelk/skummet)
50 g gjær
1 g safran (evt. 1/2 ts gurkemeie)
150 g sukker
½ ts salt
2 ts kardemomme
13 dl hvetemel (ca.)
Pensling og pynt:
1 sammenvispet egg
1 dl rosiner
FREMGANGSMÅTE:
Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.
Rør i sukker, salt, kardemomme, safran (evt. gurkemeie) og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse.
Sett stekeovnen på 250 °C. Ta fram stekeplater som du smører eller har på bakepapir.
Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser (se tips-feltet for forslag til ulike måter du kan forme dem).
Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplaten og la dem heve under plast på et lunt sted i minst 15 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek lussekattene midt i ovnen i ca 5 – 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.
Kilde: http://www.tine.no
LUSSEKATTER – GLUTENFRIE
150 gram smør
5 dl H-melk
1 pk rød fersk gjær
1 ss fiberhusk
1 egg
150 gram sukker
0,75 gram safran
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
800 gram Semper glutenfri mix
FREMGANGSMÅTE:
Smelt smøret på middels varme og tilsett melken. Smuldre gjær og strø på fiberhusk. Bland dette i bakebollen.
Slå over melken og hell i sukker, safran, salt, kardemomme og egg. Bland inn melet og la maskinen gå til det blir en jevn deig.
La deigen hvile litt så den setter seg og blir lett å håndtere.
Form figurer og sett en rosin i svingene. Pensle med et sammenpisket egg.
La det heve en halvtimes tid på et lunt sted.
Stek dem på 200 grader varmluft i ca 15 minutter. Pass på, glutenfritt tar fort farge.
Kilde: http://www.snuddpaahodet.blogg.no
LUSSEKATTER -UTEN EGG OG MELK
175 gr margarin uten melk
5 dl melk som tåles (soya-/havre-/rismelk,laktosefri melk etc.)
50 gr gjær
0,5 ts salt
1-2 dl sukker
300-500 mg safran(kan sløyfes)
ca. 1,5 liter hvetemel
Rosiner
FREMGANGSMÅTE:
Smelt margarinen, hell melken i og varm blandingen opp til ca 37 grader. Rør gjæren ut i den lunkede melkeblandingen.
Ha i salt, sukker og evt safran. Bland i så mye mel at deigen blir smidig og god å arbeide med. Dekk til og la deigen heve i ca 30 minutter.
Kna deigen godt og form de til fine Lussekatter og pynt med rosiner. Lussekattene legges på en stekeplate dekket med bakepapir. La de etterheve i ca 30 minutter. Pensle med vann eller melk som tåles.
Stekes midt i ovnen i ca 5-10 minutter, ved 225 grader.
Avkjøl på rist.
Kilde: http://www.utenmelk.no
Ha en fortsatt god adventstid!