Eksamen er nær, men frykt ikke!
Mathjelpen gir deg noen nyttige eksamenstips, i håp om at denne krevende perioden skal gå litt lettere…
Tips i eksamensperioden:
- Spis frokost, gjerne grovt, med rikelig fiber og fullkorn
- Drikk kun kaffe i moderate mengder (> 1 L trakterkaffe om dagen kan gi koffeinisme)
- Ta tran!
- Prioriter noe fysisk aktivitet daglig, gjør godt for både kropp og sinn!
- Drikk nok vann, optimal væskebalanse bidrar blant annet til bedre konsentrasjon og reduserer risikoen for hodepine.
- Spis 5 om dagen! Hold deg frisk ved å gi immunforsvaret hyppige og rikelig doser frukt og grønt hver dag.
- Gi noen oppmuntrende ord til en medstudent!
- Sørg for tilstrekkelig søvn, så starter du dagen opplagt og uthvilt
- Hold på konsentrasjonen med sunt ”eksamenssnacks”; usaltede nøtter og tørket frukt eller la deg inspirere til å lage noen fristende energibarer som lett kan tas med og nytes på lesesalen:

Astrids energibarer:
Base-oppskrift ingredienser:
- 12-14 dadler 2 håndfull med nøtter (mandler, cashew, peanøtter, valnøtter)
- 4 dl havregryn (lettkokte)
- 1 dl blandet frø (solsikkefrø, linfrø, sesamfrø – ta det du har)
- 3-4 ss av bløtleggingsvannet
Barene er veldig gode «naturell», men kan tilsettes litt forskjellig for en litt mer spenstig smaksopplevelse. Bruk det du liker/har tilgjengelig! Eksempel: 2 ss kokosmasse, 2 ss kakaopulver, tørket frukt, grovhakkede nøtter.
Ta ut steinene av dadlene og bløtlegg disse sammen med nøttene i kokende vann i ca. 1 time. Bruk stavmikser eller blender til å mose dadlene, nøttene og 3-4 ss av vannet til en jevn seig masse. Tilsett resten av ingrediensene.
Trykk deigen ned i en form (pleier å bruke brødform med bakepapir i) Sett i kjøleskapet en times tid.
Holdbarhet: ca. 1 uke i kjøleskap (Lager du stor porsjon kan barene fryses og har da enda bedre holdbarhet)
Oppskrift av: Astrid Pedersen