Eksamenstips!

1. Spis FROKOST! Etter en lang natts søvn trengerkroppen mat for å få i gang forbrenningen og få energi til dagens gjøremål. Dersom du hopper over frokosten, vil kroppen begynne å bryte ned musklene dine for å få energi. Spis gjerne grovt brød eller kornblanding til frokost, så holder du deg mett og konsentrert lenger. Velg en kornblanding med lite sukker. Se på innholdet av sammalt mel når du skal kjøpe brød. Mange brød er nå merket med den nye Brødskala’n – et godt hjelpemiddel når du skal velge brød!Brdskalaen[1]

2. KAFFE i moderate mengder øker mental våkenhet og bedrer psykisk og fysisk prestasjon, mens et for høyt inntak kan forstyrre konsentrasjonsevne og gjør deg stresset. Drikker du over 1 liter kaffe i løpet av en dag kan du oppleve «koffeinisme», og få symptomer som angst, irritabilitet, nedsatt konsentrasjon, hjertebank og vanskeligheter med å sovne. Kaffe utgjør rundt 60 % av antioksidantene i norsk kosthold. Antioksidanter kan virke beskyttende mot hjerte – og karsykdom og kreft.

Coffee cup

3. Drikk mye VANN for å opprettholde væskebalansen. Er væskebalansen din optimal blir du mer opplagt og får mindre hodepine. De fleste bør drikke rundt 1,5 – 2 liter vann per dag (30ml vann/kg kroppsvekt). Tips til iskaldt vann som varer hele lesedagen eller eksamen: legg en flaske med litt vann i fryseren om kvelden og fyll på med kaldt vann om morgenen. Sitrondråper, isbiter av frukt/bær eller agurkskiver i vannet gir frisk farge og smak.

vann[1]

4. Ta TRAN! Tran inneholder omega – 3 fettsyrer. Fordi kroppen ikke kan produsere omega – 3 selv, er tilførsel gjennom kosten nødvendig. Omega – 3 har en rekke gunstige helseeffekter, blant annet er det sentralt i forebygging av hjerte – og karsykdom. Tran og fet fisk er de beste kildene til omega – 3. Disse kildene tilfører også vitamin D, som mange nordmenn får i seg for lite av. Vitamin D er sammen med kalsium nødvendig for å opprettholde en sterk og sunn benbygning. For å slippe å kjenne transmak i munnen hele dagen – ta tran om kvelden!

Tran[1]

5. Spis «5 OM DAGEN«! Hold deg frisk ved å spise frukt og grønnsaker hver dag – til alle hovedmåltidene og som mellommåltid. Frukt, grønnsaker og bær inneholder masse helsebringende stoffer som ikke kan erstattes av kosttilskudd. Dessuten er det godt! Prøv for eksempel en deilig smoothie med frosnebær og yoghurt. Eller hva med sukkererter, gulrøtter og cherrytomater med dip som snacks?

kiwi[1]

Foto: 1. NHO Mat og drikke, 2. http://www.scanstockphoto.com Fotograf: Mikko Pitkanen, 3. http://www.frukt.no Fotograf: Synøve Dreyer, 4. Fotograf:Ella Marie Heyerdahl, 5. http://www.frukt.no Fotograf: Inkongnito

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s